Preskoči na glavni sadržaj

Djevojka koju si ostavio za sobom - Jojo Moyes



Djevojka koju si ostavio za sobom - Jojo Moyes

U izdanju: Profil
Francuska 1916.g

Sophie Lefèvre, mlada žena koja mora brinuti o svojoj obitelji dok joj je muž na bojišnici, ni malo joj nije lako. Francuska je pod opsadom njemačke vojske, a rat nikad ne donosi ništa dobro, ni za Sophie i njenu obitelj, ali ni za njezine sumještane, koji jednako pate kao i Sophie, u oskudici, bez hrane i na rubu gladi. Sophie  prima naredbu od vojske koja je okupirala njeno mjesto, a ta naredba donijet  će joj samo bol i patnju. Njen dom gubi i ono malo mira što su imali. Jedina utjeha joj je portret nje same, koji je naslikao njezin voljeni muž.

Da joj stvar bude gora, taj portret postaje opsesija novom komandantu, ali ne samo portret već i sama Sophie, a to ne sluti na dobro. Njen se život okreće naopako, a pogreška koju učini skupo će je stajati, čak i njeni sumještani je gledaju s prezirom, što dodatno zaboli Sophie, jer sve što je učinila, učinila je za dobrobit svoje obitelji. Sad više nema povratka, mora se sama nositi s posljedicama svoje odluke.

London 2006.g

Liv Halston, mlada žena koja je prerano ostala udovica, i nakon četiri godine teško joj preko usana prelazi preuranjena smrt njenog supruga. Sama se bori sa svim nedaćama što su je zadesile, a jedina mala utjeha joj je portret žene koji je dobila kao vjenčani dar od voljenoga muža, čak joj je znao reći da sliči ženi sa slike. Liv slučajno dolazi do saznanja prave vrijednosti te slike, i njene burne prošlosti, gotovo cijelo stoljeće dijeli Liv i ženu sa slike, ali obije su se borile za ono što vole, bez obzira u kojem se stoljeću nalazile. U Livin život ulazi Paul, mladi i zgodni bivši policajac, koji u njoj budi osjećaje za koje je vjerovala da ih nikad više neće osjećati.

Paul je u potrazi za vrijednim umjetninama, koje su Nijemci otuđili od Francuza za vrijeme prvoga svjetskoga rata. Sve u nadi da će ih pronaći i vratiti vlasnicima i njihovim potomcima. Odnos između Liv i Paula se zahuktava, ali sve što je lijepo kratko traje, slika koju Liv posjeduje narušit će njihov odnos, i nije sigurna hoće li se išta moći popraviti. Njihova bitka tek kreće.

Tko je novi komandant? Što želi od Sophie? Na što će to Sophie biti prisiljena? Kako će to doživjeti njeni susjedi i sumještani? Kako će se Sophie nositi s tim? Kakvu će to pogrešku Sophie napraviti? Kakve su posljedice? Zašto Liv ima portret Sophie? Što to povezuje dvije žene? Kako je portret ustvari završio kod Liv? Tko je Paul? Kakve su mu namjere? Kakav odnos će imati Liv i Paul? Zašto se narušava njihov odnos? Hoće li Liv uspjeti zadržati portret? Što će biti s Liv? Hoće li uspjeti izgladiti sve s Paulom? Kako završava ova priča?

TO SVE I JOŠ PUNO TOGA MORATE OTKRITI SAMI ;)

Još jedna divna i emotivna priča stiže nam od ove divne autorice, koja zna kako osvojiti srca čitatelja diljem svijeta. Iznimna knjiga koja vas neće ostaviti ravnodušnima, priča koja prepleće prošlost i sadašnjost će vas oduševiti. Priča koja se ne ispušta tako lako iz ruku, a radnja i likovi vas doslovno tjeraju da gutate stranicu za stranicom, knjiga u kojoj je upletena tužna i sretna ljubavna priča jednostavno će vas ostaviti bez daha. Moje tople preporuke zamolbu predivnu knjigu koju svakako morate pročitati. Sad je na vama da je uhvatite u ruke i otkrijete sve detalje ove priče, jer ovo je samo jako mali dio onoga što vas očekuje. Uživajte u predivnom štivu.

Osvrt napisala: Sandra Knežević
17.05.2018.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Pogrešna - Inna Moore/ Autorr & Kiki Knox

Pogrešna - Inna Moore/ Autor r & Kiki Knox Str: 300 5/5 On je trener koji trenira klince, ona studentica koja studira medicinu, on je sin jedinac, a ona ima sestre. Oboje su u vezi Damir ima curu već četiri godine i spreman ju je zaprositi i osnovati obitelj, a Stela je u vezi već dvije godine. Oboje iste večeri dožive neugodna iznenađenja od parova, Damira vara cura, a Stela dobiva ultimatum, te obije iste večeri ostaju solo. To je bilo dovoljno da odu van i zabave se svatko na svoj način, ali sudbina ih spaja, provode uzbudljivu noć punu strasti, spremni da je to zabava za jednu noć, ali opet sudbina ima svoje prste u njihovom ponovnom susretu. To se sve mijenja, ponovno provode noć zajedno, ali ta noć će im ostati u sjećanju zauvijek. Ono što se desilo te noći učinit će Damira najsretnijim muškarcem na svijetu, a Stelu baciti u probleme, iz kojih je samo jedan način da izađe, samo to neće biti lako jer Damir je jako tvrdoglav muškarac i zna što želi, i tu su sad oboje u problem

Uvjeravanje - Jane Austen

  Uvjeravanje - Jane Austen   Nakladnik: Mozaik knjiga str: 256. Godina: 2022. Prijevod: Vesna Valenčić   Anne je jako zaljubljena u svoga zaručnika Fredericka, samo njena obitelj smatra da on neprikladan izbor za nju, pa pod pritiskom obitelji i prijatelja raskida zaruke. A shrvani Frederick odustaje od ljubavi u potpunosti te se pridružuje i posvećuje engleskoj mornarici i napušta Anne zauvijek. Samo sudbina ima druge planove za oboje, i putevi im se ponovno sudaraju.     Sedam godina kasnije Anniena obitelj ustupa svoju kuću admiralu i njegovoj supruzi kako bi smanjili troškove, jer nisu baš u bajnoj situaciji. A da stvar bude gora ili bolja, brat admiralove supruge je ni manje ni više nego sam Frederick, on je sad proslavljeni kapetan, i ponovni susret Anne i Fredricka uzrokuje gorka sjećanja na ono što su imali prije sedam godina. Ali i slatku patnju te im pruža novu priliku ovaj put za zreliju ljubav. Samo je pitanje hoće li iskoristiti tu pruženu priliku?     Zašto Anne odustaj

Adamov raj - G.D. Leizer & Inna Moore/Autor

    Adamov raj - G.D. Leizer & Inna Moore/Autor Wattpad story Erin je jako nesigurna djevojka, mila, draga, jako pametna, ali nje sretna, u vezi je s dečkom koji je omalovažava, što joj je srozalo samopouzdanje do samog dna. Uvijek je bila sramežljiva djevojka, više zbog svog izgleda jer je imala nekoliko kilograma viška. Jedina želja joj je otići što dalje od rodnoga kraja, upisati fakultet, i zaboraviti sve što joj se događa. Prilika će joj se ukazati za bijeg kad se prijavi za natječaj sobarice u prestižnom hotelu u New Yorku. Odlazi na razgovor u nadi da će posao dobiti, a vlasnici čim je vide zapošljavaju je odmah, tu počinje njen život daleko od doma, dečka i svega ružnoga što joj se događalo. Dante i Sergei su dva brata, i vlasnici hotela i još nekoliko klubova, bogate ali prokleto zgodne face. A kad Erin dođe na razgovor zapne za oko obojici braće, Sergei je otvoren, i to pokazuje te se upucava Erin bez imalo srama, što njoj paše jer joj to podiže malo samo